… een tandenborstel, een zakdoek, een pakje fisherman’s friends, lederhosen, een motor, een fles whisky, een encyclopedie, een k-way, een zonnebril, talkpoeder, een stylo, een tros bananen, een kam, een pan, een nagelknipper, een bijbel, een voetbankje, eieren, een schepje om bloemetjes te planten, een ballon, een paar propere sokken, een afwasmachine, contactlenzen … en ga zo maar door.
Iedereen kent wel het spelletje van Keizer Karel dat niet alleen gespeeld wordt om het geheugen te trainen, maar bijvoorbeeld ook tegen de vermoeidheid op een lange wandeling, en dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat die arme keizer allemaal moest meezeulen. Anders wordt het wanneer we het zelf op onze rug moeten torsen. (Laat echter duidelijk zijn dat niet alles in voorgaand lijstje uit den boze is)
Zelf ben ik nooit een fan geweest van het spreekwoord “Een goede voorbereiding is het halve werk”; zonder is niet zelden zóveel leuker, maar om op reis te gaan is enige voorbereiding natuurlijk wel meegenomen. Zolang we maar niet overdrijven 😉 Niet alleen kan er geld bespaard worden, het kan de reis zelf ook een pak aangenamer maken.
Dat een bezoek aan de huisarts voor de nodige medicatie en inentingen onontbeerlijk is, spreekt voor zich (en langer dan één week van tevoren). Ook volgende puntjes zijn wel nuttig en worden nogal eens over het hoofd gezien :
- Abonnementen op kranten en tijdschriften tijdelijk stopzetten
- Verwarming op eco- of vakantiestand zetten
- Eventuele poetsassistentie of andere tijdelijk stopzetten
- Buren verwittigen zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden en om te vermijden dat ze uit ongerustheid de hulpdiensten bellen wanneer ze een aantal dagen geen teken van leven zien
- Zoveel mogelijk stekkers uit de stopcontacten trekken
- Krediet- en debetkaarten door de bank laten activeren voor de landen van bestemming
- De brievenbus regelmatig laten leeghalen en vuilniszakken laten buitenzetten door familie/vrienden/buren, of laat de post bijhouden op het postkantoor (dan blijft wel nog de reclame over)
- Geen snel bedervende etenswaren achterlaten in de koelkast (of op de keukentafel). Tenzij je natuurlijk bij terugkomst graag nog eens een geheel nieuwe biotoop verkent.
Maar wat kon Keizer Karel nu eigenlijk best in zijn valies steken ? Alvast enkele tips (naast de standaard kledij (die je best kan oprollen om plaats te besparen) en producten voor persoonlijke hygiëne) :
- Degelijk zakmes met voldoende opties (blikopener, aftrekker, schroevendraaier, schaar …)
- Microvezel handdoek : weegt weinig, neemt vrijwel geen plaats in en is snel droog
- Slaapmasker en oordopjes voor nachtelijke vluchten en busritten, en in sommige hotelkamers
- Hemden nemen minder plaats in dan t-shirts en zijn minder warm. Mijn favoriet : de hemden van Columbia Sportswear zijn stijlvol, beschermen extra tegen de zon, zijn sneldrogend, onnodige te strijken en bovenal van uitstekende kwaliteit. Ideaal dus 🙂 Ze hebben overigens ook shorts, broeken, schoenen, truien …
- Check of de batterijen van fototoestellen, camera’s en/of smart phones opgeladen zijn, zodat je ook de eerste dag al aan de slag kan. Ik ben een keer met een lege batterij in Spanje toegekomen en sindsdien heb ik ook altijd een reservebatterij mee.
- Voldoende lectuur (op de e-reader)
- Laders voor alle elektrische apparaten die je meeneemt
Zo, kwa voorbereiding lijkt dit mij meer dan voldoende. We kunnen vertrekken 🙂

P.S. Kleren oprollen bespaart ook veel plaats